در این پست قصد داریم نحوه پلاگین نویسی برای وردپرس را به زبان کاملا ساده و همراه با مثال توضیح دهیم. افزونه نویسی برای وردپرس برخلاف تصور خیلی ها، کار آسانی می باشد. افزونه یا همان پلاگین تکه کدهایی هستند که به وردپرس افزوده می شوند و کارایی آن را افزایش می دهند و به آن امکانات اضافه می کنند. طراحان وب از افزونه ها یا همان پلاگین ها استفاده می کنند تا بتوانند سایتی هر چه زیباتر و با کارایی بالا طراحی کنند.
پلاگین ها ابزارهای عالی برای طراحی سایت با وردپرس می باشند اما گاهی نیاز هست که خودتان افزونه مورد نظر خودتان را بنویسید چرا که افزونه ای منطبق با نیازهای شما وجود ندارد. حتی اگر نیازی به توسعه پلاگین ندارید، دانستن این مطالب خالی از لطف نیست.
وردپرس بر روی خود یک سری پلاگینهای پیش فرض دارد اما برای گسترش وب سایت و افزایش کیفیت طراحی آن باید از افزونه های خارجی استفاده کرد. امروزه در مخزن پلاگین های وردپرس میلیون ها پلاگین وجود دارد که تقریبا می توان گفت برای طراحی سایت با وردپرس نیازی به کدنویسی ندارید.
در این مقاله سعی شده نحوه برنامه نویسی افزونه از مفاهیم پایه به همراه مثال آموزش داده شود.
افزونه یا پلاگین چیست؟
پلاگینها ماژولهایی هستند که بر روی سیستم اصلی نصب می شوند و باعث افزودن شدن یک امکان و کارایی به سیستم می شوند. افزونه تک کد جدا از هسته وردپرس است که به وردپرس اضافه میشود و کارایی آن را در هر کجای وب سایت افزایش می دهد. برای مثال افزونه فروشگاهی WooCommerce که بعد از نصب امکان ایجاد سایت فروشگاهی را به ما می دهد و می توانیم از طریق آن به فروش محصولات فیزیکی و دانلودی بپردازیم. این افزونه با استفاده از HTML، CSS، جاوااسکریپت و هر نوع زبان برنامه نویسی تولید می شود و می تواند هر امکاناتی را به سایت شما اضافه کند حتی به قسمت مدیریت وب سایت که در وردپرس زبان برنامه نویسی آن PHP است.
حتی می توان با استفاده از پلاگین کارکرد قسمتهایی از وردپرس را تغییر داد و یا به کلی آنها را حذف کار تا وردپرس نسبت با خواسته های شما یکی باشد.
چگونه برای وردپرس افزونه بنویسیم؟
افزونه تکه کدی است که به وردپرس اضافه می شود و کارایی و امکانات وردپرس را افزایش می دهد. افزونه نویسی برای وردپرس نیاز به چهار مرحله دارد که در زیر به آنها اشاره می کنم
مرحله اول: ایجاد پوشه افزونه
به مسیر افزونه ها (wp-content/plugins) بر روی سایت وردپرسی خود رفته و پوشه افزونه خود را ایجاد کنید مانند hs-example
مرحله دوم: ایجاد فایل اصلی افزونه
فایل اصلی پلاگین شامل مشخصات افزونه می باشد. پس فایل example.php را داخل پوشه ایجاد می کنیم.
مرحله سوم: تعریف افزونه برای وردپرس
یک سری تعریف ها هست که وردپرس آن را در فایلی پیدا کند آن فایل به عنوان فایل اصلی پلاگین شناخته می شود که در اینجا فایل اصلی افزونه ما example.php می باشد. بنابراین فایل را باز کرده و تعریف زیر را در آن می نویسیم.
<?php
/**
* Plugin Name: Example
*/
مرحله چهارم: فعال سازی افزونه
حال اگر به قسمت افزونه ها در پنل مدیریتی بروید، خواهید دید که افزونه ما آنجا قرار دارد و فقط نیاز به فعال سازی می باشد. بنابراین آن را فعال کنید.
حال که با ایجاد افزونه آشنا شدید و توانستیم پلاگین خودمان را به وردپرس معرفی کنیم، می توانیم کدنویسی را شروع کنیم.
برای کدنویسی می توانید هم در داخل فایل example.php این کار را بکنید و هم میتوانید در فایلهای دیگر نوشته و آن را به فایل اصلی اضافه کنید. اما یادتان باشد که برنامه نویسی پلاگین بعد از تعریف نام آن شروع می شود. یعنی در فایل اصلی تعریف پلاگین اولین کدها خواهد بود که بصورت کامنت می باشد و سپس کدنویسی PHP.